Lasten ja nuorten kohtaamiskoulutuksen opettaja olisi kaivannut työkaluja aikanaan itsekin

Toivakan helluntaiseurakunnan nuorisotyöntekijä Teemu Minkkinen oppi työnsä käytännön kautta, mutta kaipasi kuitenkin samalla konkreettisia työkaluja. Ison Kirjan uusi Lasten ja nuorten kohtaamiskoulutus tulee tarjoamaan juuri tällaista tukea ja taitoja kaikille lasten ja nuorten parissa työskenteleville.

Tekniikan parissa työskennellyt Teemu Minkkinen oli korjannut “kuolevia koneita” koko ikänsä. Laivat, lentokoneet, serverit ja muut tulivat tutuiksi työelämässä. Työ vei ympäri maailmaa ja työnäkymät olivat enemmän kuin hyvät, mutta jotain puuttui. 

“Seurakunnan vapaaehtoistyö, etenkin nuorisotyö, oli alkanut puhututtaa minua”, Toivakassa sillä hetkellä asunut Teemu kertoo. Helluntaiseurakunta pyöritti paikkakunnalla Friday Night Cafea eli FNC-nuorisokahvilaa, joka olikin suosittu hengauspaikka. 

Teemua pyydettiin nuorisokahvilaan pariksi viikoksi tuuraamaan. “Yläasteikäiset teinipojat ei aluksi tuntunut omalta jutulta, mutta niiden viikkojen aikana huomasinkin tulevani heidän kanssaan tosi hyvin juttuun”, hän muistelee.

Niin parin viikon tuurauskeikasta tuli vapaaehtoistyö, jota Teemu jatkoi oman työnsä ohella. Se alkoi tuntua hänen paikaltaan. “Sanoinkin töissä pomolleni, että en tule jäämään eläkkeelle tästä työpaikasta, sillä Herra vetää minua hengelliseen työhön nuorten pariin”, Teemu paljastaa. 

Yllättäen unelmatyöhön

Palkkatyötä ei kuitenkaan ollut nuorisotyön saralla Teemun näköpiirissä - ainakaan Toivakan kokoisessa kunnassa. Teemu harmitteli tilannetta mielessään, koska oletti, että edessä olisi vähintäänkin muutto isommalle paikkakunnalle.

Teemun yllätykseksi työpaikka syntyikin Toivakan helluntaiseurakuntaan. “Aloitin nuorisotyössä syksyllä 2019”, hän kertoo iloisena. Vaikka hänellä ei ollut koulutusta alalta, seurakuntatyö oli kuitenkin Teemulle jo valmiiksi tuttua. “Sydämen paloa oli paljon enemmän, kuin akateemista osaamista!”, hän naurahtaa. 

Tuore nuorisotyöntekijä pohti, pitäisikö hänen hankkia lisäoppia raamattukoulusta tai sosiaalialalta. Tekijätyyppinä hän alkoi ammentaa tietoa kaikkialta, mistä sitä oli saatavilla. “Koulutuksen puutteen ei kannata antaa olla este ensimmäisen askeleen ottamiselle - työkaluja saa kyllä hankittua matkan varrella”, Teemu kannustaa.

Rankkoja aiheita

Työkaluja Teemu kaipasikin uudessa työnkuvassaan. “Ensimmäiset kerrat kohdatessani itsetuhoisuutta tulivat tosi puskista!”, hän kertoo. Teemu hakeutui Ison Kirjan Mielenterveyden ensiapu -viikonloppukurssille. Kokemus oli rohkaiseva.

“Kun kurssilla kysyttiin, onko joku kohdannut tällaista tai tällaista, tuntui, että minulla nousi aina käsi”, Teemu hymähtää. Opetuksesta muodostui käännekohta Teemun itsevarmuudelle nuorisotyöntekijänä. 

“Kuunnellessani opetusta ymmärsin, että vaistolla ja Pyhän Hengen avulla olin toiminut nuorten kanssa hyvin”, Teemu toteaa helpottuneena. “Se poisti epävarmuuden, kun sain varmuuden siitä, että olen toiminut ammatillisesti oikein eri tilanteissa”, hän iloitsee.

“Koneiden kanssa voi välillä vaikka kokeilla, mikä toimii ja mikä ei”, Teemu viittaa aiempaan ammattiinsa. “Ihmisten kanssa ei voi toimia samoin, jottei tule rikkoneeksi mitään. Jokainen ihminen on uniikki ja Jumalalle arvokas”, Teemu teroittaa. Viikonloppu jätti hänelle levon ja rauhan työnsä tekemiseen.

Lapsuuden vaikutukset elämässä

Kouluttautuminen ei jäänyt yhteen viikonloppuun. Teemu halusi oppia lisää sielunhoidollisista kohtaamisista, ja kävi Isossa Kirjassa myöhemmin myös Lasten ja nuorten sielunhoidon monimuotokoulutuksen. 

“Aluksi koulutuksessa käsiteltiin ihmisen kasvua vauva-ajasta varhaislapsuuteen”, Teemu kertaa. “Se osuus tuntui aluksi tuskastuttavan hitaalta, kun odotin, milloin päästään nuorten pariin”, hän naurahtaa.

“Jälkikäteen ymmärsin, miten tärkeä se osuus olikaan”, Teemu myöntää. “Se auttoi ymmärtämään, miten paljon lapsuuden varhaisilla vaiheilla on merkitystä myöhemmin nuoren aikuisen elämässä”, hän selittää.

Esikuva nuorisotyössä

Teemu vietti omaa nuoruuttaan perheensä kanssa Floridassa. Siellä hänen elämässään merkittävänä henkilönä oli nuorisotyöntekijänä toiminut Lasse Ripatti. Hän loi työllään ja toiminnallaan kuvaa nuorelle Teemulle siitä, millainen nuorisotyöntekijä käytännössä on.

“Tiesin, että voin soittaa Lasselle mihin aikaan tahansa vuorokaudesta”, Teemu muistelee. “Saatoin myös ajaa hänen luokseen vaikka keskellä yötä, ja koskaan hän ei käännyttänyt minua pois.” Se oli nuorelle Teemulle merkityksellistä.

“Nyt itse nuorisotyöntekijänä tiedän, ettei nuorten ongelmat tule kello kaulassa”, Teemu toteaa. “Toki se vaatii sommittelua, rajojen hakemista ja linjaamista perhearjessa”, hän jatkaa.

Nuorisotyöntekijän merkitys ja tämän vaikutukset tulevaisuuteen ovat konkreettisesti läsnä Teemun mielessä. “Nykyiset Toivakan nuoret hyötyvät siitä, miten Lasse toimi aikanaan Floridassa”, hän pohtii. Työn kertautuminen on motivoivaa - ja samalla nöyränä pitävää.

Opitut asiat eteenpäin

Isossa Kirjassa alkaa syksyllä 2025 Lasten ja nuorten kohtaamiskoulutus. Monimuoto-opiskeluna toteutettava kokonaisuus on aivan uusi. “Juuri sellaista olisin itsekin aloittelevana nuorisotyöntekijänä kaivannut”, Teemu kuvailee.

Nuorten kohtaamista enemmän käytännössä tehneenä, kuin koulun penkillä opiskelleena Teemu yllättyi, kun häntä pyydettiin mukaan yhdeksi opettajaksi. “Osaan kyllä opettaa, mutta tässä vastuu on paljon suurempi, kuin laivan sähköjen kytkemisen opettamisessa”, Teemu vertaa. “Kouluttaessani vaikutukseni leviää ympäri Suomen.”

Työssään mieluummin Pyhän Hengen ohjaukseen - kuin oman viisautensa - turvaava Teemu on silti iloinen tulevasta roolistaan. “Koen olevani etuoikeutettu, että voin vaikuttaa Suomen laajuisesti nuorten tavoittamiseen ja kohtaamiseen”, hän kiittelee.

Nuorisotyöntekijän nälkä on kasvanut syödessä. Hän toivoo, että Suomessa tulee lisää nuoria uskoon. “Minua rohkaisee, jos joku tulevassa koulutuksessa saa kipinän nuorisotyöhön omalla paikkakunnallaan”, Teemu hymyilee.