Mirjam toimii fasilitaattorina Vantaan Minttukirkolla kokoontuvan IK-raamattukoulu seurakunnassa -koulutuksen opiskeluilloissa. Samalla hän on itsekin innostunut Raamatun viisauksien uudenlaisesta avautumisesta.
Mirjam Makkonen on Itä-Vantaalla asuva perheenäiti, jonka perheeseen kuuluu miehen lisäksi kaksi nuorta. Kotiseurakuntansa Minttukirkon saarnatiimiin kuuluva Mirjam on mukana myös Healing Room -rukouspalvelutyössä.
Tätä nykyä Mirjam toimii lisäksi toisena fasilitaattorina Minttukirkolla kokoontuvalle IK-raamattukoulu seurakunnassa -koulutuksen paikallisopiskeluryhmälle. Toiminta on osa IK-opiston monimuotokoulusta, jossa lähiopiskelujakson jälkeen kokoonnutaan kymmenenä iltana paikallisseurakuntaan seuraamaan Isosta Kirjasta lähetettävää etäopetusta.
“Tehtäviini kuuluu innostaa ihmisiä raamatunopiskeluun”, Mirjam kertoo roolistaan fasilitaattorina. “Tulostan etukäteen luentomateriaaleja, johdan opiskeluiltojen keskusteluja ja vastailen kursseja koskeviin kysymyksiin”, hän listaa. Varsinaisen opetuksen hoitaa kurssin nimetty opettaja Teamsin välityksellä.
Tuttu Iso Kirja
Kenellepä Iso Kirja ei olisi tuttu Juhannuskonferenssista, tai teinien Fifteen-leireistä? Mirjamillekin IK-opiston Keuruun kampus on tullut tutuksi juuri näiden tapahtumien myötä.
Myös Ison Kirjan lyhytkursseille Mirjam on silloin tällöin osallistunut. Kielenkääntäjänä hän työskentelee käännöstarkistajana suomen sukukielen ersämordvan raamatunkäännösprojektissa. “Kävin UT:n kreikan kielen kurssilla Isossa Kirjassa jo vuosia sitten”, Mirjam muistelee.
“Muuten elämä on mennyt niin, että työn ja perheen täyttäessä sen en ole missään välissä ehtinyt IK-opiston pidemmille kursseille, vaikka olen aina ollut niistä kiinnostunut”, Mirjam harmittelee. Uuden monimuoto-opiskelun ansiosta tilanne on kuitenkin muuttunut.
Innostumassa opiskelusta
Alkuvuonna 2024 Mirjam osallistui Isossa Kirjassa fasilitaattorikoulutukseen. Sen jälkeen hän on toiminut Minttukirkon IK-raamattukoulun opiskeluilloissa fasilitaattorin roolissa. Samalla hän voi hyödyntää osallistumisensa opiskelemalla itsekin.
“Olen mukana aineiden opiskelussa myös kurssilaisena – ihmetellen ahmimassa opettajiemme meille ammentamaa viisautta ja innostumassa siitä itsekin”, Mirjam kehuu. Hänen kokemuksensa uudesta opiskelumuodosta on ollut hyvin rohkaiseva.
“Itselleni tämä uusi koulutusmuoto on vihdoinkin tuonut raamatunopiskelun lähelle, helposti saataville ja mahdolliseksi toteuttaa myös työn ohella”, Mirjam iloitsee.
Seurakunnassa on osallistuttu opetukseen jo kolmena lukukautena. “Kurssien vaikutukset ovat näkyneet seurakunnassa tuoreena innostumisena Raamatusta ja elävästä Jumalasta, saarnojen teemoina ja vahvistuneena keskinäisenä yhteytenä”, fasilitaattori ihastelee.
Luonteva yhteys
Opiskeluillat ovat koonneet yhteen hyvin erilaisista elämäntilanteista tulevia ihmisiä. “Ryhmäämme on osallistunut monen ikäisiä ihmisiä, noin 20-70-vuotiaita, erilaisista taustoista ja elämäntilanteista: opiskelijoita, työikäisiä ja eläkeläisiä”, Mirjam kertoo.
Suurin osa on ollut seurakunnan jäseniä, mutta osallistujia on tullut muualtakin - joko läheisistä helluntaiseurakunnista tai muista kirkoista. Onpa mukaan mahtunut myös eri sukupolvien edustajia samasta perheestä.
Vaikka kurssilaiset tulevat erilaisista taustoista, kurssiryhmästä on syntynyt luonnollisesti pienryhmä. “Ryhmässä on tutustuttu uusiin ihmisiin, löydetty syvempi yhteys entisiinkin tuttuihin ja jaettu myös henkilökohtaisia asioita luottamuksen ilmapiirissä”, Mirjam hymyilee.
Uuden odotusta
Mirjam odottaa innolla IK-raamattukoulun kevätlukukautta 2025. Silloin Minttukirkolla tarjolle tulee Roomalais- ja Galatalaiskirjeiden kurssi. Teema on tarjolla ensimmäistä kertaa IK-raamattukoulussa, ja opettajakin on uusi tuttavuus monimuoto-opintojen puolella - Ison Kirjan konkari Hanno Heino.
“Odotan antoisaa kurssia, jolla saamme syventyä ‘evankeliumiin Paavalin mukaan’ ja ‘vapauteen Kristuksessa’”, Mirjam hymyilee. “En ole aiemmin ollut Hanno Heinon kurssilla, joten on mielenkiintoista kuulla uutta IK-opettajaa.”
Fasilitaattori suosittelee lämpimästi IK-raamattukoulun monimuotokursseille osallistumista. “Yksi ilta viikossa kymmenen kertaa lukukaudessa on pieni satsaus siihen nähden, miten paljon yksi kurssi voi antaa sekä Jumala-suhteeseen että ihmissuhteisiin - vaikka olisi ollut uskossa jo pitkään”, Mirjam kehuu.
Osallistumisen kynnys matalaksi
Osallistuminen on pyritty tekemään mahdollisimman helpoksi. IK-raamattukoulu seurakunnassa -koulutuksen kautta tarjottavien kurssien opetukseen sisältyy vain yksi lähijakso Keuruulla tai Helsingissä. Loppukurssi suoritetaan etäopetuksessa, jota voi seurata ympäri Suomea kokoontuvissa paikallisseurakuntien ryhmissä tai omassa kodissa.
“Meille minttulaisille Vantaalta IK Helsingin piste on kätevän lähellä. Paikalle pääsee helposti joko omalla autolla tai pk-seudun busseilla ja ratikoilla. Lähijaksot Helsingissä ovat olleet hyvin järjestettyjä sekä erittäin kiinnostavia ja innostavia!”, kertoo Mirjam.
Kurssin opetuksen (187 €/hlö) hinta on myös edullisempi kuin IK-opiston tavallisissa CORE Monimuoto-opinnoissa. Osallistuja vastaa itse lähijakson majoituksesta ja ruokailusta - Keuruulla Isossa Kirjassa voimassaolevan hinnaston mukaan ja IK Helsingin kampuksella haluamallaan tavalla lähialueella.
“Jos kurssin hinta tuntuu hankalalta itselle, siihen voi pyytää sponsorointia vaikka perheeltä tai ystäviltä”, Mirjam kuitenkin vinkkaa. Miten oivallinen lahjavinkki!
Haku kevään IK-raamattukoulu seurakunnassa -kursseille on nyt auki.