Suomessa, Afrikassa ja Kanadassa kasvaneen Valtteri Tuokkolan sydän sykkii lähetystyölle. Pastorina ja lähetystyöntekijänä työskennellyt työnohjaaja vetää nykyään IK-opiston ja Fidan yhteistä Tellus-lähetyskoulutusta, joka varustaa uusia lähettejä maailmalle.
“Asuin 8-12-vuotiaana Afrikan Tansaniassa lähetyslapsena”, Suomessa syntynyt Valtteri Tuokkola aloittaa tarinansa Tellus-lähetyskoulutuksen vastuuopettajaksi. Tämä tieto on oleellinen Valtterin tarinassa, mutta palataan siihen myöhemmin.
“Afrikan ajasta jäi mieleen, että lähetit ovat ihan tavallisia ihmisiä, ja että Jumala on uskollinen”, opettaja kiteyttää. Tällä hän tarkoittaa, että lähetystyötä tekevillä ihmisillä ei ole supervoimia, vaan he elävät arkeaan siinä kutsussa, jonka ovat saaneet Jumalalta. “Olivat haasteet mitä tahansa, Jumala pitää huolen silloin, kun Hän on itse tehtävään kutsunut”, Valtteri selventää.
Elämän suunnan muuttava rukoushetki
12-vuotiaana Valtteri muutti Kanadaan perheensä kanssa. “Teini-iässä ajauduin kauemmas seurakunnasta, mutta noin 15-vuotiaana uudistuin uskossani, jolloin siitä tuli henkilökohtainen asia omassa elämässäni”, Valtteri kertoo.
Usko Jumalaan oli pysynyt samana lapsuudesta saakka, mutta uudistumisen myötä Valtterin elämään tuli todelliseksi Jumalan läsnäolo. “Se muutti elämäni”, hän nyt kuvailee. Vei jonkin aikaa, että nuori mies juurtui uskoon, mutta päästyään nuorisotyöhön aktiivisesti mukaan, Valtteri päätti alkaa elää täysin Jumalalle. “Koin jo silloin 17-vuotiaana kutsua Jumalan työhön”, hän muistelee.
Kanadassa lukion viimeisellä luokalla ollessaan Valtteri rukoili, mitä hän tekisi seuraavaksi. Käytännönläheinen ammatti kiinnosti, mutta eräs rukoushetki muutti suunnan. “Jumala puhui minulle, että hän haluaa käyttää minua hengellisenä johtajana”, Valtteri kertoo. “Testasin saamaani sanomaa, koska mietin, voiko koko elämäni suuntaa määrätä yksi profetia”, Valtteri myöntää. “Raamatun sana kuitenkin vahvisti täysin, että kutsu tuli suoraan Jumalalta”, hän kertaa. “Se ratkaisi asian - lähdin raamattukouluun.”
Oman kutsun etsimistä
Valtteri aloitti opiskelun helluntailaisessa raamattukoulussa. Toisena opiskeluvuonna hän koki sisäistä pakkoa päästä tekemään jotain konkreettista teoreettisen opiskelun vastapainoksi. “Vierailevien opettajien puheet lähetystyöstä kolahtivat minuun voimakkaasti. Koin, että minunkin oli otettava jonkinlainen askel siihen suuntaan nähdäkseni, onko nimenomaan lähetystyö se, johon Jumala kutsuu.”
Valtteri tutustui suomalais-romanialaiseen pariskuntaan, joka kutsui hänet Romaniaan nuorisokeskukseen harjoitteluun. “Jumala avasi ovet, ja sain koko matkabudjetin kasaan yhdestä seurakunnasta”, Valtteri muistelee.
Viisi kuukautta Romaniassa vietettyään Valtteri palasi takaisin raamattukouluun. Yksi asia oli vahvistunut. “Tiesin, että lähetystyö on se mun juttu.” 24-vuotias nuori mies ajatteli, että nyt hän on valmis lähtemään suoraan lähetystyöhön. Jumalalla oli kuitenkin muita suunnitelmia ensin. Vuoden nuorisotyössä Vancouverissa toimittuaan Valtteri päätyi Suomeen.
Matkakumppani Suomesta
“Olin päättänyt suorittaa maanpuolustusvelvoitteeni pois alta, joten tulin suorittamaan siviilipalvelusta suomalaiseen helluntaiseurakuntaan”, Valtteri taustoittaa. Seurakunnassa hän tapasi naisen, joka oli tuttu jo lapsuudesta. “Olimme käyneet Sonjan kanssa samaa suomalaista koulua Tansaniassa lähetyslapsina”, mies hymyilee. Tutustuminen syventyi suhteeksi, ja pari meni naimisiin.
Valtteri oli kutsuttu Torontoon nuorisopastoriksi suomalais-kanadalaiseen seurakuntaan. Tuore aviopari muutti Kanadaan ja Valtteri aloitti työnsä siellä. Viisi vuotta kului, ja perhe kasvoi kahdella lapsella.
Sonja oli opiskellut Suomessa asuessaan IK-opistossa ja lukenut itsensä sosionomiksi. “Hänellä oli myös lähetyskutsu”, Valtteri täydentää. “Koimme molemmat, että nuorisotyön jakso on muuttumassa ja lähetystyö vetää meitä entistä vahvemmin puoleensa.” He toivoivat pääsevänsä lähetystyöhön nimenomaan Fidan ja suomalaisen seurakunnan kautta.
Lähtö lähetystyöhön
Perhe muutti Suomeen ja pariskunta suoritti Ison Kirjan lähetyskurssilla. “Tulimme Keuruulle saadaksemme Fidan valtuutuksen sekä rakentaaksemme suhteita suomalaisiin seurakuntiin lähetystyöhön lähtemistä varten”, Valtteri kertoo. “Romania oli jäänyt sydämellemme aikaisemmalta reissultani”, hän taustoittaa. “Meillä molemmilla Sonjan kanssa oli taustaa Afrikasta, mutta köyhä Itä-Eurooppa veti meitä puoleensa.”
Paimenen kutsua kantanut Valtteri tiesi haluavansa työskentelemään valmiimpiin rakenteisiin, kuin mitä perinteinen pioneerityö pitäisi sisällään. “Fidalta nähtiin heti, että Balkanin maat tarvitsivat meitä”, hän kertoo. Albaniassa tarve oli kova, ja siellä oli valmiit puitteet jo olemassa. Viikon tutustumismatka vahvisti asian kaikkia yksityiskohtia myöten. Vain lähettävä seurakunta puuttui.
“Aloimme kontaktoida kaikkia seurakuntia, joihin meillä oli verkostoja”, Valtteri muistelee. Heillä oli jo yli puolet kannatuksesta koossa, mutta työnantajaseurakunta vielä puuttui. Sitten Pirkanmaalta otettiin yhteyttä. “Tampereen helluntaiseurakunnan lähetysstrategiassa oli mainittu erikseen Albania, ja he halusivat ryhtyä työnantajaksemme!”, Valtteri ihastelee. Niin Tuokkolan perhe pääsi vihdoin lähtemään lähetystyöhön.
Uusi tehtävä Suomessa
Noin seitsemän vuotta lähetystyötä Albaniassa tehtyään perhe joutui terveyssyistä palaamaan Suomeen välivuodeksi. He saapuivat kotimaahansa koronan aikaan, ja jäivätkin tällä erää toistaiseksi Suomeen. Päätöstä tuki lisäksi teini-ikään ehtineiden lasten toive. Valtterille tarjottiin samalla pastorin työn sijaisuutta Tampereen helluntaiseurakunnassa.
Muutaman vuoden päästä IK-opistossa alettiin etsiä uutta Tellus-lähetyslinjan vetäjää Markku Ojaniemen jäädessä eläkkeelle. Valtteri, joka kokee lähetystyön olevan ytimessään, kiinnostui tehtävästä. “Historiani ansiosta paikka tuntui täysin räätälöidyltä juuri minulle - olen käynyt läpi sen prosessin ja osaan realistisesti ohjata opiskelijoita oikeilla kysymyksillä valmistautumaan lähetystyöhön”, työnohjaajaksi työn ohella opiskellut pastori kertoo.
Valtteri sai vastuuopettajan paikan. “Lähetit tarvitsevat aina tukea, suunnannäyttäjiä, mentoreita ja verkostoja”, Valtteri luettelee. “On tärkeää, että ammattilaiset ovat mukana rakentamassa yhdessä lähetin kanssa kokonaisuutta, joka sisältää niin monta palasta”, hän kuvailee. “Iloitsen siitä, että saan tehdä lähetystyötä kotimaassa!”
Hyvää yhteishenkeä ja ryhmäytymistä
Valtterilla on nyt takanaan ensimmäinen johtamansa Tellus-lähetyskoulutusjakso. Yhteistyössä Fidan kanssa toteutettava monimuotokoulutus sisältää lähijaksoja IK Helsingin ja Keuruun kampuksilla sekä omatoimista tehtävien tekoa niiden välillä.
“Meillä oli upea opiskelijaryhmä, joka koostui aidosti lähetystyöstä kiinnostuneista nuorista ja vanhemmistakin aikuisista”, Valtteri hehkuttaa. “Ryhmässä syntyi todella hieno yhteys ja yhteishenki.” Intensiiviset lähijaksot ovat monimuotokoulutuksessa erittäin tärkeitä, sillä silloin päästään viettämään aika yhdessä ja saamaan vertaistukea toisilta.
Uusi opetussuunnitelma on 15 opintopistettä. “Kokonaisuus on loistava sisältöjä ja opettajavalintoja myöten”, Valtteri kehuu. Lisäksi jokainen opiskelija saa oman mentorin. Opiskella voi vaikka työn ohessa, sillä lähijaksot sijoittuvat viikonloppuihin.
“Jos koet, että sinulla on lähetyskutsu tai olet kiinnostunut lähetystyöstä ja pohdit, olisiko koulutus sinulle, kannattaa ehdottomasti hakea”, Valtteri kannustaa. Seuraava koulutusjakso alkaa syksyllä 2025. Mukaan voi hakea jo nyt!