“Opistovuodella ollaan osa hengellistä yhteisöä”

Hanna toimii Opistovuoden vastuuopettajana.

Opistovuosi on nuorille suunnattu lukuvuosi kansanopistossa peruskoulun jälkeen. Ison Kirjan Opistovuotta luotsaava opettaja Hanna näkee maksuttomassa lukuvuodessa paljon mahdollisuuksia alaikäisille nuorille.

IK-opistossa tarjotaan peruskoulun päättäneille nuorille mahdollisuus ilmaiseen opistovuoteen. Koulutus on yhden lukuvuoden mittainen kokonaisuus, jota tarjoavat kansanopistot Suomessa. 

Opistovuosi käynnistyi Isossa Kirjassa ensimmäistä kertaa syksyllä 2023 pienellä opiskeluryhmällä. Opintoihin kuului niin perustaitoja vahvistavia aineita, kuin suuntautumisopintoja. Opistovuoden vastuuopettaja Hanna Hietanen kertoo, että vuoteen sisältyi myös hyvinvointitaitoja mm. liikunta-, kokkaus- ja pelituokioineen.

Opistovuodella on mm. leivottu yhdessä.

Yksilöllinen tapa valmistautua tulevaisuuteen

“Opistovuosi on kokonaisvaltainen kasvun vuosi, jota voidaan räätälöidä jokaisen omista lähtökohdista käsin!”, Hanna kuvailee innostuneesti. Opiskelijat ovat viihtyneet Isossa Kirjassa eri syistä. “Mukavaa monesta on ollut esimerkiksi se, että on saanut aikaa miettiä, mitä haluaa tehdä isona”, vastuuopettaja kertoo.

Koulutus on mahdollista toteuttaa hyvin yksilöllisesti. “Yhteistyöoppilaitosten kautta on mahdollista korottaa jotain peruskoulun arvosanaa tai kokeilla vaikka lukiokurssia”, Hanna selittää. Maahanmuuttaja voi puolestaan vaikka prepata suomen kieltä.

Tiivis opiskeluporukka on tuonut omat etunsa. “Meillä on ollut pieni ryhmä, jossa on voinut opiskella omaan tahtiin”, Hanna selittää. “Tämä on voinut antaa lisämotivaatiota opiskeluun ja uskoa omiin kykyihin”, hän lisää.

Asuntolassa oppii yhteisöllistä arkielämää.

Yhteisöllistä elämää Keuruun sydämessä

Opistovuoden opiskelu tapahtuu lähiopiskeluna Keuruulla, Ison Kirjan kampuksella. “Iso Kirja on yhteisö, jossa ei pelkästään opiskella yhdessä – täällä asutaan yhdessä ja jaetaan arki ja juhla opiskelukavereiden kanssa”, Hanna kiteyttää.

Asuminen solutalossa ja ruokailut koulupäivinä ovat maksuttomat. “Opistovuodella pääsee harjoittelemaan yhdessä asumista erilaisten ihmisten kanssa. Näin oppii paitsi itsenäisyyttä, myös rakkauden kaksoiskäskyn harjoittamista ihan arjen toimissa”, Hanna hymyilee.

Keuruun kampuksella on Hannan saaman palautteen perusteella leppoisa, hyväksyvä tunnelma, jossa saa olla rennosti oma itsensä. “Opiskelijoista on voinut olla kiva tutustua myös muilla IK:n raamattulinjoilla opiskeleviin ja saada ystäviä yli luokkarajojen”, hän lisää. 

Opistovuosi tarjoaa hyvät puitteet hengelliselle kasvulle.

Kristillisen kasvun Opistovuosi

Pelkkää perusaineiden pänttäämistä Ison Kirjan opistovuosi ei ole, vaan iso osa vuodesta kuluu suuntautumisopintojen parissa. Ensi syksynä Opistovuodelle tuleva voi valita erikseen Kristillisen kasvun linjan, joka tukee monella tavalla nuoren hengellistä kasvua. 

“Opiskelijat pääsevät osallistumaan erilaisiin projekteihin”, Hanna kertoo. “Usko ei ole vain opiskelua, vaan jumalanpalvelukset, pienryhmät, palveluprojektit ja muut tapahtumat tehdään yhdessä ja niihin osallistutaan yhdessä”, hän kuvailee.

Lisäksi vuoden aikana tutustutaan Raamatun syvällisempään opiskeluun. “Pintaraapaisun sijaan on mahdollisuus pohtia itseä mietityttäviä - vaikeitakin - kysymyksiä”, Hanna kannustaa. “Oleellista on, että opistovuotelaiset ovat osa hengellistä yhteisöä, jossa voi muun muassa rukoilla ja ylistää yhdessä”, hän kuvailee. Usko kulkeekin luonnollisena osana mukana koulun ja muun opistoelämän arjessa.

“Ison Kirjan raamattuopintoihin tutustuminen on voinut auttaa ymmärtämään, että teologian opiskelulla on yhteys ihan tavalliseen arkielämään”, Hanna pohtii. Hänen mukaansa koko koulun yhteiset yhteiset jumalanpalvelukset, pienryhmät ja juhlat ovat olleet tykättyjä.

Opistovuodelta voi saada uutta näkökulmaa tulevaisuuteen.

Selkeämpi suunta tulevaisuudelle

Vaikka hengellinen elämä on erottamaton osa Ison Kirjan kampusta, ei opistovuoden aikana tarvitse opiskella teologiaa. Opiskelija voi valita myös Suunta selväksi -linjan, jolloin hän keskittyy muihin yleissivistäviin valinnaisaineisiin. 

Valtakunnallisen opetussuunnitelman mukaiset pakolliset opinnot kuuluvat kaikille linjasta riippumassa. Viime vuoden opistovuodella opittiin mm. tietokoneiden monipuolista käyttöä, kokoustamista ja muita opiskelu- ja työelämässä tarvittavia taitoja. “Upea oli myös palaute, jonka mukaan nuori oli kasvanut ihmisenä opistovuoden aikana”, Hanna mainitsee.

Opistovuosi sopii siis monenlaiselle nuorelle. Sille, joka vielä pohtii omaa suuntaa peruskoulun jälkeen. Hänelle, joka haluaisi tutustua Raamattuun paremmin. Ja heille, jotka haluavat vahvistaa ihan tavallisia elämäntaitojaan ennen jatko-opintoihin siirtymistään. 

“Opistovuodesta on mahdollista tehdä oman näköinen, joten hyvin erilaisista taustoista tulevat ovat tervetulleita!”, Hanna kannustaa.


Haku opistovuoden syyslukukaudelle 2024 on nyt auki. Mukaan voi tulla vielä kesken lukukaudenkin.