Pastori evankelioi sielunhoidollisten kohtaamisten kautta

Tomi Kuosmanen toimii Metrokappelin pastorina.

Kontulan Metrokappelin johtava pastori Tomi Kuosmanen sai IK-opiston terapeuttisen sielunhoidon koulutuksesta työkaluja ihmisten kohtaamiseen ja uutta sisältöä Sanan julistamiseen.

Saan pastori Tomi Kuosmasen kiinni puhelimitse juuri, kun hän on kiiruhtamassa letunpaistoon Kontulassa. Helsingin lähiössä toimiva Metrokappeli tavoittaa parisataa paikallista viikoittain ruokatarjoilullaan. “Meidän tontille on osunut paljon vähäosaisuutta, ja heitä haluamme kohdata ja auttaa”, Tomi kertoo.

Johtava pastori on ollut nykyisessä toimessaan Kontulan Metrokappelissa 3,5 vuotta. Viisikymppisellä miehellä on takanaan jo kolmikymmenvuotinen ura hengellisessä työssä. Puolet tästä ajasta on vierähtänyt lähetystyössä. “Kun vaimon kanssa muutettiin tänne Kontulaan, edessä oli kuitenkin toisenlainen kenttä”, Tomi kertaa.

Kontulassa kokenut lähetti joutui ensimmäistä kertaa kunnolla kohtaamaan sen tosiasian, ettei pystynyt auttamaan ihmisiä, kuten olisi halunnut. “Kohtasin niin paljon rikkinäisyyttä, että tajusin, etten pysty auttamaan heitä sen hetkisillä työkaluillani”, Tomi muistelee.

Teologian maisteri lähti vaimonsa kanssa vakavasti miettimään, mitä he voisivat asialle tehdä. He tiesivät Ison Kirjan tarjoavan terapeuttisen sielunhoidon koulutusta. Se ei tuntunut kummastakaan ihan omalta jutulle, mutta he päättivät silti ottaa rohkeasti askeleen uuteen. Ja onneksi ottivat.

Pastori lettupannun ääressä Kontulassa.

Ihmisiä kohtaava seurakunta

“En ole koskaan pitänyt itseäni hyvänä sielunhoitajana”, Tomi tunnustaa heti alkuun. Tämä tosiasia oli kuitenkin kimmokkeena sille, että Tomi hakeutui vaimonsa kanssa opiskelemaan Ison Kirjan terapeuttisen sielunhoidon monimuotokoulutukseen TESIKOon.

“Onneksi lähdimme mukaan”, Tomi iloitsee. “Se avasi omaan työhön ihan uuden maailman!” Pastori kuvailee, kuinka koulutuksen käytyään hän osaa ymmärtää ja auttaa ihmisiä aiempaa paremmin. “Jos jollakulla on Jeesuksen opetuslapsena kasvamisen polullaan jotakin, mikä estää häntä etenemään hengellisessä kasvussaan, pystyn tarjoamaan paremmin apua”, Tomi avaa.

TESIKOlla opiskelu on vaikuttanut Tomiin sananjulistajana ja paimenena. “Olemme pystyneet luomaan seurakuntaamme kohtaavaa, armollista ja sielunhoidollista ilmapiiriä”, hän kertoo. “Evankelioinnin perinteiset toimintatavat ovat muuttuneet: tulemme ihmisten tasolle heitä kuunnellen”, pastori innostuu.

Tomin mieleen jäi erään TESIKOn opettajan lause: “Paras evankeliointi on sielunhoidollinen kohtaaminen”. Näitä sielunhoidollisia kohtaamisia Metrokappelin evankelioiva parinkymmenen henkilön joukko pyrkii käytännössä toteuttamaan. “Emme lähde kadulle megafonin ja traktaattien kanssa, vaan lähdemme kohtaamaan yksilöitä”, Tomi selittää. Metrokappelin pihalla lämpiääkin viikoittain lettupannu tai jaetaan soppaa yhteistyössä ViaDian kanssa. “Me annamme ihmisille aikaa, ystävällisyyttä ja kohtaamista.”

Tutkimusretki itseen ja ihmisyyteen

Tomi käy TESIKOa vaimonsa kanssa samalla vuosikurssilla viimeistä vuotta. “Opiskelu on ollut tutkimusretki omaan itseeni”, hän muotoilee, “ja on ollut tärkeää käydä tämä retki.” Vaimon kanssa yhtä aikaa opiskelu on antanut paitsi keskustelukumppanin TESIKOn teemoista, myös tukea tarvittaessa. “Yhdessä ollaan käyty koulutuksen aikana läpi erilaisia vaiheita, ja olemme voineet tukea prosesseissa toinen toisiamme”, Tomi kuvaa.

“Opiskelu on ollut vaikeaa ja raskastakin”, tesikolainen kertoo rehellisesti, “mutta tänä päivänä olen tosi tyytyväinen, että pystyn ymmärtämään paremmin ihmisyyden eri puolia”, hän pohtii. Puolitoista vuotta puurtamista on ollut ehdottomasti kaiken sen arvoista. “Ei kaduta sekuntiakaan, että lähdettiin tälle polulle”, Tomi hymyilee.

Tällä hetkellä pastori suorittaa harjoittelua, eli ottaa vastaan asiakkaita sielunhoidollisten keskustelujen merkeissä. “Välillä työstetään pitkiäkin prosesseja, joskus taas hyppään akuutteihin tilanteisiin”, hän kertoo. Työnsä puolesta Tomi esimerkiksi suorittaa hautaan siunaamisia. “Niissä hetkissä voin tukea omaisia.”

Vaikka TESIKO on antanut Tomille paljon hyviä työkaluja ihmisten kohtaamiseen ja auttamiseen, ei kaikkeen voi aina varautua. “Koulutus on onneksi antanut hyvät eväät paitsi kohdata erilaisia haasteita, myös etsiä lisää tietoa, kun omat taidot eivät riitä”, hän kertoo. “Lisäksi meillä on koko opiskeluajan mukana työnohjaus, joten yksin ei auttajankaan tarvitse jäädä”, Tomi lisää.

Pastorit ja miehet mukaan

Tomi kannustaa kaikkia hengellisen työn tekijöitä hyödyntämään TESIKOn opit. “Omasta kokemuksestani voin sanoa, että koulutuksesta on paljon apua kenelle tahansa opetuslapseuttavaa työtä tekeville”, hän summaa. “Tämä sopii jokaiselle, joka haluaa auttaa muita ihmisiä, ja tarvitsee työkaluja siihen.”

Miehenä ja kokopäiväisenä hengellisen työn tekijänä Tomi oli omalla vuosikurssillaan vähemmistössä. “Miehiä ja pastoreita kaivataan ehdottomasti TESIKOon”, hän kannustaa. ”Miesten kentän haasteet ovat suuria - he tarvitsevat sielunhoidollisia auttajia myös.”

Vuosikymmenet raamatunopettajana toiminut Tomi on ammentanut monimuotokoulutuksesta myös uutta sisältöä opetuksiinsa. “Kävin hiljattain miestenilloissa suuria teemoja läpi: miehen tunteet, häpeä, syyllisyys”, Tomi luettelee. Aiheista keskusteltiin ryhmissä alustuksen jälkeen. “Sen jälkeen seurakunnan naiset alkoivat toivoa, että heillekin järjestettäisiin samanlaisia iltoja”, Tomi naurahtaa.

Tilausta sielunhoidolle seurakunnissa siis on. Haku tammikuussa alkavaan seuraavaan TESIKO-ryhmään on nyt auki.