“Opistovuodella saa kasvaa uskossa”

Reeta Karhu viihtyi Opistovuodella.

Reeta vietti kevään Ison Kirjan maksuttomalla Opistovuodella odottaessaan uuden lukuvuoden alkua alanvaihtopäätöksen jälkeen. Keuruulla kampuksen luonnonläheinen ympäristö ja uskovien yhteys ilahduttivat.

Reeta Karhu tuli Ison Kirjan opistovuosi-koulutukseen kesken kevätlukukauden. “Ala, jota silloin opiskelin amiksessa, ei tuntunutkaan omalta”, hän kertoo. Niinpä neuvokas nuori otti selvää, pääsisikö hän vielä kesken vuoden Ison Kirjan opistovuodelle. Se oli ollut hänellä yhtenä vaihtoehtona jo yhteishaussa. 

Vaihto onnistui helposti, joten Reeta saapui Isoon Kirjaan helmikuussa 2024. “Opistovuodella oli myös kavereitani, joilta olin kuullut koulutuksesta enemmän”, Reeta muistelee. Amiksessa olo oli ollut hankalaa, mutta kevään neljästä kuukaudesta Keuruun kampuksella muodostui pelastava tunnekokemus. 

Fifteeneiltä tuttu paikka

Reeta tunsi Ison Kirjan alueen jo entuudestaan. Hän oli käynyt Keuruulla mm. kasiluokkalaisille suunnatun Fifteen-leirin sekä sen jatkoleiri Epilogin jo aikaisemmin. Myös nuorisotapahtuma YC:stä oli kertynyt kokemusta useamman vuoden ajalta.

“Ison Kirjan ympäristö on ihana”, Reeta kehuu. “Saunominen oli parasta! Kävin myös uimassa avannossa.” Positiivista oli sekin, että alueella elää ja opiskelee niin paljon uskovia ihmisiä. “Uskovien yhteys oli hienoa”, Reeta muistelee. “Muiden kanssa pystyi puhumaan mistä vaan, ja vaikka rukoilemaan yhdessä.”

Hengellisyys olikin vahvasti läsnä. Oppivelvollisten ryhmä osallistui kampuksen yhteisiin aamunavauksiin ja välillä teologian kursseille muiden IK-opiston opiskelijoiden kanssa. “Sara Saarelan Uuden testamentin kurssi oli todella mielenkiintoinen”, Reeta hymyilee. “Muutenkin opettajat olivat hyviä!”

Ilmaista asumista ja syömistä kampuksella

Reeta asui omassa huoneessaan solutalossa. Aamut alkoivat aamupalalla Isossa Padassa ja jatkuivat yhteisellä opetuksella. Kaikki ruokailut olivat kätevästi tarjolla kampuksella, ja iltapalakin järjestyi Ison Kirjan puolesta.

Etukäteen Reeta oli miettinyt, miten Keuruulta viikonloppuisin kotipaikkakunnalle matkustaminen onnistuisi. Vaikka siirtymiset Itä-Suomeen ja takaisin veivät aikaa, eivät ne kuitenkaan tulleet ylitsepääsemättömiksi. “Välillä matkustimme yhdessä kaverini kanssa, joka asui samalla paikkakunnalla”, hän kertoo.

Ison Kirjan opistovuodella on kaksi suuntautumisvaihtoehtoa. Kaikille yhteisten perusopintojen lisäksi voi valita, haluaako tutustua Ison Kirjan teolgiseen opetukseen ja hengelliseen kampustoimintaan Kristillisen kasvun linjalla, vai esimerkiksi korottaa päättötodistuksen arvosanoja Suunta selväksi -linjalla.

Uskossa kasvamista välivuoden aikana

Reetalla oli jo opistovuodella ollessaan tiedossa, minne hän suuntaisi seuraavaksi. Nyt nuori nainen opiskelee sähköasentajaksi, ja ala on tuntunut omalta. Viime kevät uuden lukukauden alkua odotellessa sujui kuitenkin mukavasti Opistovuodella.

“Opiskelimme teologian lisäksi ihan perusaineita, kuten kieliä ja matematiikkaa”, Reeta kertoo. Hän piti erityisesti Opistovuodella siitä, kuinka hän sai oppia lisää Raamatusta. Reeta onkin ollut opistovuoden jälkeen jälleen Fifteen-leirillä, mutta tällä kertaa piispana, eli ohjaajana.

“Suosittelen opistovuotta ihan kaikille oppivelvollisille”, Reeta kannustaa. “Varsinkin, jos ei ole varma, mitä tulevaisuudessa haluaisi tehdä.” On toki mahdollista tulla myös vain nauttimaan Ison Kirjan tunnelmasta vuoden verran. “Jos haluaa välivuoden tai kasvaa uskossa - se on mahdollista opistovuodella”, Reeta vakuuttaa.