Medin sydämessä palaa vahva kutsumus: palauttaa diakonian virka sen arvokkaalle paikalle Suomen helluntaiseurakunnissa. Unelma on nyt käymässä toteen, kun Helluntaikirkko ja IK-opisto ovat käynnistäneet diakoniakoulutuksen, joka tarjoaa seurakunnille tarvittavat välineet hengelliseen ja käytännön työhön.
Mertsi “Medi” Ärling on diakoniapastori ja Romano Mission toiminnanjohtaja. Teologian, sairaanhoitajan ja diakonissan (YAMK) tutkinnoilla varustettu monitoimimies on yksi moottoreista uuden Diakoniakoulutuksen takana.
Liki 9 vuotta lehtorina ja TKI-asiantuntijana Diakonia-ammattikorkeakoulussa (Diakissa) toiminut Medi on ollut rakentamassa Helluntaikirkon ja IK-opiston yhteistä diakoniakoulutusta. Vuosikymmeniä diakoniaa viranhaltijana toteuttaneen konkarin erityisosaamista ovat leipäkirkot, diakoniatyön johtaminen ja organisointi sekä asiakaskohtaaminen. Monimuotokoulutuksena toteutettava koulutus alkaa Isossa Kirjassa maaliskuussa 2025.
Kutsumuksena ihmisten kokonaisvaltainen auttaminen
Medin matka auttamisen ja palvelemisen parissa on ollut kuin pitkä vaellus, jonka aikana hän on saanut kasvaa hengellisessä kutsumuksessaan. “Kutsun ytimessä ovat Jumalan rakkaus, oikeudenmukaisuus ja armo – kaikki toteutettuna arjen keskellä, diakoniapastorin roolissa.”
Kutsumus ei syntynyt yhdessä yössä, vaan vuosien kokemuksen ja koulutuksen kautta. “Koulutustaustani, kriisi- ja poikkeusolojen johtamisen asiantuntijuus sekä ammatillinen opettajan pätevyys ovat kaikki muovanneet näkemystäni siitä, että ihmisten kokonaisvaltainen auttaminen on olennainen osa hengellistä kutsumustani”, Medi kuvailee.
Merkitykselliset työtehtävät ovat syventäneet Medin ymmärrystä siitä, kuinka yhteiskunnan haavoittuvimpia tulee auttaa sekä fyysisesti, henkisesti ja hengellisesti. “Ihmiset eivät ole vain kasvoja väkijoukossa – jokainen on Jumalan luoma, uniikki yksilö.” Heitä diakonia saa auttaa tilanteessa kuin tilanteessa.
“Kaikki lähtee ristin juurelta ja palaa sinne: armo ja totuus, oikeudenmukaisuus ja rakkaus ovat perusarvoja, joita pidän tiukasti mukana kaikessa, mitä teen – enkä unohda myöskään yhteisöllisyyden merkitystä!”
IK-opistosta konkreettisia työkaluja
Medi muistetaan myös Isossa Kirjassa seurakuntalinjalla opiskelunsa ajoilta. Hän suoritti Keuruulla 2nd B.A. Theology and Bible -tutkinnon samaan aikaan, kun teki Helsingin yliopistoon teologisia opintoja.
IK:ssa vietetty aika oli Medille merkittävä kasvun kausi niin hengellisesti, henkisesti kuin yhteisöllisesti. “Siellä opin, kuinka tärkeää on luoda tilaa syville hengellisille kohtaamisille, ja sain konkreettisia työkaluja sielunhoidolliseen työhön ja ihmisten kohtaamiseen.”
Opiskelijakunnan puheenjohtajana vuosina 2014-15 toiminut tehopakkaus muistelee koko opiskeluaikansa olleen täynnä mahdollisuuksia reflektoida johtajuuden ja hengellisen kasvun merkityksiä. “Teoriasta siirryttiin suoraan käytäntöön, ja opit ovat kantaneet hedelmää johtajuustehtävissäni myöhemmin.”
Medin mukaan oppiminen ei ole koskaan päättynyt. Hänen elämänsä ja työnsä kautta hän on jatkuvasti oppinut, kuinka tärkeää on syventää ymmärrystä johtajuudesta, empatiasta ja diakoniatyön merkityksestä seurakunnan ytimessä.
Nyt Medi on merkittävässä roolissa uuden diakoniakoulutuksen toteuttamisessa. “Muistan, kuinka keskustelin jo opiskeluaikanani nykyisen rehtorin kanssa siitä, että pelkkä teologia ei riitä seurakuntatyössä – tarvitsemme myös aitoja kohtaamisia ja diakoniaa. Nyt on ilo nähdä, kuinka nämä unelmat ovat toteutumassa aivan silmieni edessä!”
Helluntailiikkellä kirittävää diakoniassa
Helluntaiherätys on aina korostanut yhteisön merkitystä ja käytännön kristillisyyttä. “Mutta totuus on, että diakoniatyön todellinen arvo on usein jäänyt evankelioimisen varjoon”, Medi huomauttaa. Hänen mukaansa diakonia ja evankeliointi ovat kuin siamilaiset kaksoset: “Niitä ei voi erottaa toisistaan!”
Medi on nähnyt diakoniatyön olleen pitkän aikaa jäsennellympää ja systemaattisempaa muualla, kuin helluntaiherätyksessä. “Esimerkiksi luterilaisessa kirkossa ja Vapaakirkossa diakonia on kehittynyt hyvin organisoiduksi”, hän kehuu.
Kokenut kouluttaja pitää oman diakoniakoulutuksen saamista helluntailiikkeelle merkittävänä kehitysaskeleena. “Meiltä on puuttunut diakoniatyön organisoitu koulutus, mikä on rajoittanut mahdollisuuksiamme vastata yhteiskunnallisiin tarpeisiin ja kohdata ihmisiä kokonaisvaltaisesti.”
Medi pitää koulutusta tärkeänä etenkin siksi, koska diakoniatyö ei ole vain käytännön auttamista: “Se on hengellinen tehtävä, joka vaatii johtajuustaitoja, organisointikykyä ja yhteiskunnallista näkemystä.” Koulutus tarjoaa työkalut, joilla seurakunnat voivat toteuttaa rakkautta ja huolenpitoa aidosti. “Ei vain sanoina, vaan tekoina”, hän korostaa.
Vahvaa kohtaamista ja kriisinhallintaa vapaaehtoistyössä
Diakoniakoulutus sisältää omat osuudet diakoniatyön vapaaehtoisille ja johtajille. Vapaaehtoiset saavat diakoniakoulutuksessa monipuolisia työkaluja, joilla he voivat kohdata ihmisiä erilaisissa elämäntilanteissa ja järjestää seurakunnan diakonista toimintaa.
“Työni erilaisten avustus- ja johtotehtävien parissa on opettanut, kuinka tärkeää on rakentaa vahva perusta vuorovaikutustaitoihin ja empatian kehittämiseen”, Medi kertoo. Vapaaehtoiset oppivat kuuntelemaan ihmisiä avoimesti ja kunnioittavasti, mutta myös kriisinhallinta ja hengellinen tuki ovat keskeisiä taitoja.
“Koulutuksessa vapaaehtoiset oppivat järjestämään esimerkiksi ruokajakeluita ja koordinoimaan apua hädänalaisille”, Medi valaisee. Koulutuksen yhtenä tavoitteena onkin, että jokainen vapaaehtoinen ymmärtää oman merkityksensä seurakunnan toiminnassa ja voi ottaa vastuuta tehtävissään selkeästi ja itsevarmasti.
Vahvistetaan seurakuntia diakonian kautta
Medin visio diakonisesta seurakunnasta on sellainen, jossa diakonia on integroitu osaksi seurakunnan strategiaa ja hengellistä visiota. Hän uskoo, että diakoniatyö voi olla seurakunnan elämän sydän, kun sen arvo nousee hengellisenä virkana oikealle tasolle ja sitä toteutetaan rakkaudella, myötätunnolla ja oikeudenmukaisuudella.
Uusi diakoniakoulutus tarjoaa työkaluja sekä vapaaehtoisille että johtajille, jotta he voivat toimia tehokkaasti ja vastuullisesti auttamistyössä. “Koulutuksen tavoitteena on auttaa seurakuntia elämään diakonisesti – ei vain sanoina, vaan tekoina”, Medi painottaa.
Hän uskoo, että jokaisen seurakuntalaisen tulisi tunnistaa oma vastuunsa lähimmäisen palvelemisessa, ja että diakoninen toiminta tulisi olla luonnollinen osa seurakunnan arkea. Tämä on erityisen tärkeää, koska diakoniatyö heijastaa suoraan sitä, kuinka seurakunta elää todeksi Kristuksen rakkauden maailmassa.
Lähimmäisen palveleminen kuuluu jokaiselle
Helluntaikirkon Valloittava seurakunta -strategian mukaisesti seurakunnat halutaan elämään ja toimimaan diakonisesti. Medin mukaan se tarkoittaa käytännössä sitä, että diakoninen elämä ja toiminta ovat seurakunnan hengellisen elämän sydän.
“Seurakuntien tulee nähdä diakonia Jumalan rakkauden konkreettisena ilmentymänä ja sitoutua auttamaan heitä, jotka ovat yhteiskunnassa haavoittuvimpia”, Medi haastaa. “Diakonia ei ole vain hyväntekeväisyyttä – se on strategista ja pitkäjänteistä toimintaa, joka tulee integroida osaksi seurakunnan arkea.”
Diakonisen toiminnan järjestäminen edellyttää selkeitä johtamisrakenteita ja vapaaehtoisten koordinaatiota, jotta apu tavoittaa ne, jotka sitä eniten tarvitsevat. “Kun diakonia kukoistaa seurakunnassa, Kristuksen rakkaus ei jää vain puheeksi, vaan muuttuu konkreettisiksi teoiksi, jotka koskettavat ja muuttavat elämiä”, Medi muistuttaa.
Haku Diakoniakoulutukseen on nyt auki.