Tiesitkö, että ajanjaksolla 100 eKr. — 100 jKr. Rooman valtakunnassa ristiinnaulittiin tuhansia henkilöitä? Ristille ajautui satapäin fariseuksia, jotka vastustivat juutalaista ylipappi-kuningas Alexander Janneusta, tuhansia Rooman valtakuntaa vastaan hyökänneitä Spartacuksen johtamia orjakapinallisia, kuin myös verisessä juutalaissodassa kiinnijääneitä juutalaiskapinallisia. Heitä kaikkia yhdistää yksi asia: kukaan heistä ei synnyttänyt isoa liikehdintää, eikä yksikään heistä saanut aikaan massiivista kirjallisuutta kuolemansa jälkeen. Paitsi yksi.
Jeesus Nasaretilainen — joka ristiinnaulittiin Jerusalemissa pääsiäisenä vuonna 30 — on valtava poikkeus historiassa. 50 vuotta myöhemmin tästä juutalaisesta messiaskandidaatista oli jo muodostunut valtava määrä kirjallisuutta, niin elämäkertoja, jotka tunnetaan evankeliumeina kuin myös monia kirjeitä, joissa annetaan ohjeita tämän jumalallisen pelastajan seuraajille. Olennaisimmat lähteet sekä Jeesuksesta että varhaiskristillisyydestä ovat Uuden testamentista löytyvät 27 teosta.
Kaikki tämä muodostuu hyvin mielenkiintoiseksi, kun nämä teokset asetetaan Vanhan testamentin kertomuksen jatko-osaksi. Tämä oli nimittäin juuri se väite, jonka evankeliumien kirjoittajat tekivät: Jumalan kansan vaellus oli nyt saavuttanut kliimaksin Jumalan Pojassa Jeesuksessa Kristuksessa ja monet Vanhan testamentin sivuilla roikkumaan jääneet lupaukset olivat lopultakin toteutuneet. Israelin ja maailman syntitaakka oli sovitettu, Jumalan valtakunta oli murtautunut maailmaan — ja mikä parasta — kuolema oli voitettu! Kaikki nämä teemat löytyvät Uuden testamentin teosten ytimestä. Jeesuksen lähimmät seuraajat ymmärsivät, että uusi maailmanaika oli alkanut.
Näitä ja monia muita teemoja käsitellään kattavasti opettamallani johdanto Uuteen testamenttiin -kurssilla, jolle voit osallistua IK:n monimuoto-opetuksen piirissä. Uskon, että osallistumalla opetukseen ja keskusteluihin saat uudenlaista näkökulmaa ja syvyyttä siihen, mistä Uuden testamentin teoksissa on pohjimmiltaan kyse. Kurssi auttaa lukemaan näitä teoksia tiukasti oman aikansa historiallisessa tilanteessa, mutta se tuo myös valoa siihen mitä Jumalan kansalta odotetaan yhä tänään.
Janne Saarela
Seurakuntapastori Seinäjoen Helluntaiseurakunta
Ison kirjan tuntiopettaja