Yhteiseloa ja ajatusmaailman avartumista Isossa Kirjassa

Sharon oli odottanut sopiaa hetkeä raamattukoululle.

Vuoden mittainen CORE 1.0 -raamattulinja Isossa Kirjassa tarjosi Sharonille syvällisiä ryhmäkeskusteluja, laajempaa ymmärrystä kristinuskosta ja yhteyden kokemusta opiskelukavereiden kanssa.

22-vuotias Sharon Robert opiskelee toista vuotta sosionomiksi Seinäjoella. Omalta tuntuva ala on löytynyt sen jälkeen, kun hän kokeili ammattikorkeakoulussa ensin toista alaa, mutta päätti sitten pitää välivuoden Isossa Kirjassa. 

“Minulla oli ollut lapsesta asti sellainen olo, että tämä voisi olla kiva paikka tulla opiskelemaan”, helluntaiperheessä kasvanut Sharon kertoo IK-opistosta. Hänen molemmilla vanhemmillaan oli kokemusta Ison Kirjan tarjonnasta, ja sijaintikin oli Jyväskylässä asuvalle Sharonille mieleinen.

“Olinkin toivonut, että elämässäni tulisi vastaan vaihe, jolloin voisin keskittyä täysin Jumalaan ja Raamatun opiskeluun”, nuori nainen kertoo. “Raamattukoulu varustaa koko loppuelämän ajaksi, joten halusin antaa sille aikaa. Halusin opetella pitämään Jumalan arjessa mukana.” 

Keuruun kampus vetosi

Opiskelijat retkellä laavulla.

Sharonille oli selvää, että hän viettäisi raamattukouluvuoden Keuruun kampuksella. “Alue on ihana, ja Juhannuskonferenssista tuttu”, hän perustelee. “Ympärillä on tilaa ja ulkoilumaastoja, ja rannasta löytyvät saunat, uimaranta sekä laavut”, luonnon läheisyydestä pitävä Sharon luettelee.

Solutalossa vuoden asunut opiskelija piti Ison Kirjan kokemusta loistavana tapana myös opetella itsenäistä elämää kotoa muuton jälkeen. “IK:ssa oli valmis asunto, säännölliset ruokailut ja kuntosali”, Sharon valaisee. “Koin, että siellä sai harjoitella kokonaisvaltaisesti terveellisiä elämäntapoja, Jumalan tuntemista ja ylipäätään elämän elämistä.”

Asuminen tyttöjen solussa toi myös ystäviä. Kaikilla oli omat huoneet käytettävissään, mutta usein he kokoontuivat yhteiseen olohuoneeseen. He myös tekivät paljon asioita yhdessä vapaa-ajalla. “Oli peli-iltoja, myöhään valvomista, mäkkärireissuja… Saunomista, uimista, laavulla käymistä… Keuruun keskustassa käytiin zumbaamassa, uimahallissa ja helluntaiseurakunnassa”, Sharon muistelee hymyillen.

Ajatusmaailma avautui uudella tavalla

CORE 1.0 -raamattulinja sisältää kursseja Raamatusta, kristinuskosta ja hengellisistä teemoista. “Parasta raamattukoulussa olivat ehdottomasti oppitunnit ja se, mitä niistä jäi käteen”, Sharon kehuu. “Opetuksen lisäksi ryhmäkeskustelut oli tosi hedelmällisiä.”

Monien kysymysten kanssa Isoon Kirjaan tullut Sharon huomasi, että sai raamattukoulusta vastausten sijaan avaramman ajatusmaailman. “Sain kysymyksiin paljon uusia näkökulmia, ja opin, kuinka laajasti asioista voi ajatella”, hän kuvailee. “Se on tehnyt hyvää.”

Ryhmän opiskelijat olivat eri ikäisiä, eri elämäntilanteesta ja erilaisista taustoista tulevia ihmisiä. Jokainen toi yhteisiin keskusteluihin uusia näkemyksiä. “Se oli rikkaus - yleensä keskustelut jatkuivat vielä oppituntien ulkopuolella”, Sharon hymyilee. “Kaikkia kuitenkin yhdisti se, että jokainen halusi oppia tuntemaan Jumalaa paremmin.”

Erilaisten ihmisten yhteinen elämä Isossa Kirjassa oli jaettu kokemus. “Elettin siellä yhdessä, käytiin samankaltaisia asioita läpi ja opittiin paljon… Se oli hieno kokonaisuus ja kokemus”, Sharon kuvailee. Hänen mieleensä jäi vahvasti kokemus yhteydestä.

Ryhmänä kuljettiin myös Espanjassa, jonne raamattukoululaiset matkustivat syyslukukaudella. “Ulkomaan aktio oli hieno kokemus - etenkin, kun mukana olivat myös IK Helsingin kampuksen opiskelijat”, Sharon muistelee. “Oli ihanaa istua yhdessä ulkona tunnelmallisessa illassa.”

Sharon Fuengirolan aktiossa.

Syvemmälle uskonelämässä

Sharon pitää raamattukouluvuotta kasvattavana  ja silmiä avaavana ajanjaksona elämässään. Erityisesti kirkkohistoria jäi hänen mieleensä. “Oli mielenkiintoista kuulla, kuinka opillisia kysymyksiä ja kiistoja on aina ollut - että sille on syynsä, miksi nykyään opetetaan, miten opetetaan”, hän kertoo. 

“Helluntailiike on nuori, joten ei ole itsestään selvää, että opetus on selkeää ja johdonmukaista”, Sharon pohtii. Hänelle oli hienoa huomata, että kysymyksiä on ollut aina, ja että kyseenalaistaminen ei ole uusi ilmiö.

Raamatun opiskelu vei Sharonin selvästi syvemmälle tasolle, kuin puheita kuuntelemalla seurakunnassa pääsisi. “Opin paljon uutta teologiasta ja akateemisesta sanastosta”, hän kertoo. Esimerkiksi Kristillisen maailmankuvan kurssilla tutustuttiin myös Raamatun ulkopuolisiin teksteihin, joihin saarnoissa harvemmin viitataan.

Syvällisistä teemoista huolimatta opiskeluvuosi ei käynyt liian raskaaksi, sillä Sharon osallistui kursseille vapaatavoitteisena opiskelijana. Hän suositteleekin CORE 1.0 -raamattulinjaa kaikille uskoville, jotka haluavat päästä syvemmälle tasolle uskon elämässään. “Ja tietenkin niille, joilla on paljon kysymyksiä”, hän lisää nauraen.